Pickleball

Teho Sport Areenan sulkapallokenttä nro. 3 on muunnettavissa Pickleball kentäksi!

PICKLEBALL LYHYESTI

 • USA:n nopeimmin kasvava urheilulaji (yli 3,3 milj. harrastajaa v. 2018), joka leviää hurjaa vauhtia myös Euroopassa ja kaikkialla maailmassa
 • Suomessa uusi, sosiaalinen, sporttinen ja koukuttavan hauska mailapeli
 • sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille koululaisista senioreihin
 • säännöt ovat yksinkertaiset
 • perustaidot on aloittelijankin helppo oppia, ja onnistumisen kokemuksia saa nopeasti
 • kokeneemmille pickleball on myös nopeatempoinen, sekä silkkaa taitoa, taktiikkaa ja hyviä refleksejä vaativa, fyysinen ja kilpailuhenkinen laji, joka on lisäksi tehokasta liikuntaa
 • Pickleball Finland toi lajin Suomeen ja aloitti sen levittämisen tammikuussa 2014. Pickleballia harrastetaan heidän ansiostaan jo yli 70 paikkakunnalla!
 • katso alla olevat lyhyet esittelyvideot, niin opit miten pickleballia pelataan!

Pickleballia pelataan:

 • kaksin- tai nelinpelinä
 • lyhytvartisilla ja kovapintaisilla mailoilla
 • muovisella reikäpallolla, joka muistuttaa salibandypalloa ja
 • sulkapallon nelinpelikentällä, jossa on tennistyyliin alaslaskettu verkko 
 • syöttämällä aina alakautta
 • jokaisen syötön jälkeen molempien joukkueiden pitää antaa pallon kerran pompata puolellaan, ennen kuin palloa voi lyödä ilmasta
 • vain omista syötöistä voi saada pisteitä
 • verkon molemmin puolin olevassa ”keittiössä” palloa saa lyödä vain pompun jälkeen. 

Lisätietoa:

Liikunnan iloa ja yhdessäoloa kaikenikäisille

​Pickleball on edullinen ja sosiaalinen laji, sekä erinomaista liikuntaa kaikenkuntoisille. Yleiskunnon ja liikkuvuuden lisäksi se kehittää mm. refleksejä ja koordinaatiota. Kevyt pallo voi yllättää kokeneemmankin, ja siksi pickleball-kentällä nauretaankin usein, aina hyvässä hengessä. Pickleballia pelataan kaksin- tai nelinpelinä. Nelinpelissä pallorallit ovat pidempiä ja peli on vähemmän fyysistä kuin kaksinpelissä, joka muistuttaa tennistä minikoossa. Nelinpeli taas on taktisempaa.

​Palloa lyödään pääasiassa alakautta tai sivulta. Pickleball sopii erinomaisesti myös pelaajille, joilla on olka- tai kyynärpäävaivoja. Pelivälineet ovat kevyet, joten lyönti ei tunnu kovana tärähdyksenä. Katso videoita pickleballin soveltumisesta iäkkäämmille. Lue myös pickleballin historiasta.

Liikuntatunneille, yritysten virkistyspäiviin, senioreille

​Pickleballin perusteet on helppo jokaisen oppia, ja peliä saa nopeasti aikaiseksi. Hyväksi pelaajaksi voi kehittyä ilman aiempaa mailapelikokemusta tai pitkää urheilutaustaa. Onnistumisen kokemukset koukuttavat tulemaan pelikentälle yhä uudelleen.

Sports & Fitness Industry Association (SFIA, 2018) arvoi, että lajilla on yksin Amerikassa noin 3,3 miljoonaa harrastajaa. Nuoret voivat pelata sitä koulun liikuntatunneilla. Työporukoille pickleball on mainio tyky-päivien liikunnallinen ja tiimihenkeä kehittävä ohjelmanumero. Seniorit arvostavat pickleballin sosiaalista puolta. Ja muiden mailapelien harrastajat pitävät lajin kilpailuhenkisyydestä.

Pelikenttä

​Pickleballia pelataan niin kaksin- kuin nelinpelissäkin sulkapallon nelinpelikentällä. Niitä lienee Suomen jokaisessa liikuntahallissa, joten pelata voi melkein missä tahansa. Verkon korkeus on kentän reunoilla 91,5 cm ja keskeltä 86 cm. Sulkapallokentän viivoitukset käyvät sellaisenaan. Vain syöttöruudun etuviiva on virallisesti 15 cm kauempana verkosta, ja sen voi merkitä teipillä. Pelata voi myös ulkona millä tahansa kovalla ja tasaisella alustalla (esim. koulun pihalla, parkkipaikalla), kun käytössä on siirrettävä verkko.

Pelivälineet

​Pickleballin aloittamiseen tarvitaan vain kenttä, pickleball-mailat ja -pallo. Mailat ovat kevyitä ja kestäviä, ja ne valmistetaan erilaisista kevyistä komposiittimateriaaleista. Pallo muistuttaa salibandypalloa, mutta on pehmeämpi ja sileäpintainen. Sisä- ja ulkopeleihin on  omat mallinsa.
Pelivälineet voit myös vuokrata Teho Sport Areenalta.

Vaatetus ja kengät

​Pickleballia voi pelata minkälaisissa urheiluvaatteissa tahansa, kunhan ne ovat joustavaa ja hengittävää materiaalia. Sisäpeleissä tulee helposti lämmin, joten pukeudu kevyesti. Kenkien tulee olla sisäpelikäyttöön tarkoitetut ja riittävästi nilkkaa tukevat.

Lue lisää Pickleball Finlandin sivuilta josta myös yllä oleva Picleballin esittelyteksti on peräisin.